Świąteczna kapusta ze śliwkami i żurawiną

Dziś przepis świąteczny, którego podstawą jest – dla odmiany u mnie – dłuuugie gotowanie :) Jednak nie trzeba się przy nim namęczyć, a cały proces wydobywa pyszny smak bigosu. Zapraszam na kulinarną podróż w przeszłość.

Podstawą przepisu jest oczywiście kapusta. Ja lubię połączyć kiszoną i surową kapustę w proporcji 1:2. Jeśli lubicie bardziej lub mniej kwaśną wersję bigosu, to możecie oczywiście zmienić proporcje. U mnie istotną rolę grają również dodatki: suszone śliwki, suszona żurawina, aromatyczne przyprawy i koniecznie mięso.  Jeśli chodzi o żurawinę i śliwki dodałam ich całkiem sporo (w tym roku próbowałam po raz pierwszy firmy Helio), dzięki czemu całe danie zyskuje bogatszy smak.

Świąteczna kapusta ze śliwkami i żurawiną – składniki:

  • 400g kiszonej kapusty
  • 800g świeżej kapusty
  • 2 piersi z kaczki (ok 500g)
  • 250g wędzonego boczku
  • 200g – 1 opakowanie śliwek suszonych HELIO
  • 50g – pół opakowania suszonej żurawiny HELIO (opakowanie jest z wygodną struną, więc można je szczelnie zamknąć jeśli nie wykorzystacie całego)
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula (u mnie oczywiście czerwona cebulka, choć pewnie bardziej tradycyjnie byłoby z białą :))
  • 20 ziarenek jałowca
  • 2 łyżki kminku
  • garść suszonych grzybów
  • sól, czarny pieprz
suszone-owoce-helio-suszona-zurawina-100g-sliwka-suszona200g-sliwki-suszone-odmiany-dagen-argentyna-chile-francja-usa-kalifornia-julioblog-pl-blog-julii-kulinaria-dieta-przepisy

Helio Żurawina suszona 100g i HELIO Śliwki suszone 200g w opakowaniach ze struną.

Świąteczna kapusta ze śliwkami i żurawiną – sposób przygotowania:

Na początek najlepiej zająć się kapustą, ponieważ będzie gotowała się najdłużej. W tym czasie spokojnie przygotujecie resztę dania, a nawet upieczecie ciasta i ulepicie pierogi 😉 Wiadomo przecież, że dobry bigos gotuje się cały dzień! Zatem:

  1. Szatkujemy kapustę – zarówno kiszoną jak i świeżą.
  2. Jabłko kroimy w kostkę.
  3. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby woda wystawała 2cm ponad warzywa.
  4. Dodajemy suszone grzyby, kminek i jałowiec, oraz odrobinę pieprzu.
  5. Zaczynamy gotować.

Teraz pora na drugą część dania:

  1. Kroimy w kostkę filety z kaczki i boczek. Wszystko oczywiście razem z tłuszczykiem, który nada naszemu daniu smak.
  2. Szatkujemy cebulę.
  3. Na patelni (bez tłuszczu) podsmażamy mięso z kaczki i cebulę.
  4. Po ok. 15 minutach kaczka powinna być już dosyć miękka. Wtedy dodajemy pokrojone suszone śliwki, wędzony boczek i całość smażymy jeszcze ok. 15 minut. Możecie wszystko dosolić i dodać trochę pieprzu do smaku, ale wg mnie boczek jest zwykle tak słony, że jest to zbyteczne.
  5. Po około 30 minutach ta część dania jest praktycznie gotowa, zatem zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem czekając na kapustę.

Mówiąc szczerze kapusta gotuje się dobrych kilka godzin. Ja zadowalającą miękkość otrzymałam po 7 godzinach gotowania pod przykryciem na malutkim ogniu. Bądźcie cierpliwi i co jakiś czas mieszajcie Waszą kapustę – katastrofą byłoby ją przypalić! W razie potrzeby możecie dolewać wody i ewentualnie dosolić kapustę jeśli uważacie, że mimo dodatku kiszonej nie jest dość słona.

Godzinę przed końcem gotowania dodajcie do kapusty przygotowane wcześniej – usmażone mięso ze śliwkami. Całość dokładnie wymieszajcie i gotujcie dalej. Po 30 minutach wsypcie do garnka suszoną żurawinę. To już ostatni etap, więc możecie nastawić timer. Za pół godziny danie będzie gotowe! Wreszcie 😀

swiateczny-bigos-swiateczna-kapusta-na-swieta-z-zurawina-suszona-suszonymi-sliwkami-julioblog-pl-blog-julii-przepisy-kulinarne-dieta-dania-szybkie-latwe-gotowanie-na-swieta-swiateczne-dania

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie się liczy! Komentuj śmiało :)

16 komentarzy do "Świąteczna kapusta ze śliwkami i żurawiną"

Powiadom o
avatar

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy
Iza
Gość
Iza
17 grudnia 2016 20:54

Fajny przepis :) Nie spotkałam się jeszcze żeby do kapusty dodawać żurawin :)

Joanna Nowak
Gość
Joanna Nowak
17 grudnia 2016 21:58

Też planuję w tym roku gotować kapustę więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu Julio :)

Diana
Gość
Diana
17 grudnia 2016 22:35

Nie wiedziałam że Helio ma w ofercie owoce. Często kupuję ich masę krówkową 😀 Fajny przepis.

Ninek
Gość
Ninek
19 grudnia 2016 10:31

Wygląda apetycznie! U mnie jednak takie rzeczy na pewno nie przejdą przy wigilii 😉

Vegge
Gość
Vegge
19 grudnia 2016 23:39

Fajny przepis aczkolwiek ja w tym roku coś bardziej wegetariańskiego planuję :) Łatwo nie jest ale wędzone śliwki i w ogóle suszone owoce super pasują do kapusty.

Igna
Gość
Igna
20 grudnia 2016 15:20

Ja jeszcze nie zaczęłam przygotowywać świątecznych potraw. Co do samej kapusty – ja niestety nie przepadam, ale jak ktoś lubi;)

Macia
Gość
Macia
21 grudnia 2016 11:09

Ja żurawinę wykorzystuję, ale do innych celów. Ogólnie lubię ją nawet zajadać bez niczego. Jest bardzo zdrowa:)

Dothi
Gość
Dothi
23 grudnia 2016 23:50

No dosyć oryginalne połączenie muszę przyznać :) Wolałabym jednak najpierw spróbować taki specjał u kogoś bo co będzie jak zrobię i mi nie zasmakuje 😉

aldona
Gość
aldona
27 grudnia 2016 11:55

Przepis przepysznie wygląda, ale dobrze, że już po świętach. W końcu ile można jeść 😉

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: