Schab z ziołami, czosnkiem i sosem pieczarkowym

Dziś zaprezentuję przepis dla tych z Was, którzy lubią: dobrze przyprawione mięsiwo, pieczony schab w ziołach i sos pieczarkowy :) Schab w plastrach marynuję wcześniej w przyprawach, a potem smażę na maśle. Sos pieczarkowy robię osobno z dużej ilości pieczarek. Całość podaję z ziemniakami – dość tradycyjnie.

Jednak danie to jest bardzo aromatyczne i sycące, ale nie będę Was oszukiwać że niskokaloryczne :) Gotowy Schab z ziołami, czosnkiem i sosem pieczarkowym prezentuje się tak. A poniżej podaję przepis w pięciu krokach.

julioblog.pl. Julia gotuje: Schab z ziołami, czosnkiem i sosem pieczarkowym

julioblog.pl. Julia gotuje: Schab z ziołami, czosnkiem i sosem pieczarkowym

 

Julia gotuje: Schab z ziołami, czosnkiem i sosem pieczarkowym

Składniki na 3 porcje:

  • Schab – jak najlepszej jakości. Prawdę mówiąc nie polecam z supermarketu, ale jak uważacie. Zwykle przygotowuję dwa plastry na osobę i jest to wystarczająca ilość, ale może być więcej :)
  • Pieczarki: 1,5kg
  • Śmietana 18%, opakowanie ok 300-330gramów
  • Przyprawy: czosnek, tymianek, estragon, rozmaryn i trybula, oraz oczywiście sól. Przy czym czosnku objętościowo jakieś 3/4.
  • Bulionetki domowe wołowe Knorr, 2 sztuki. Możecie dodać też kostkę rosołową, ale bulionetki są moim zdaniem bardziej aromatyczne.

Z ciekawostek: jeśli nie próbowaliście jeszcze bulionetki, to mogą Wam przysłać do domu akurat dwie sztuki potrzebne do mojego przepisu i to za darmo :) Wystarczy wypełnić formularz na stronie internetowej: http://www.bulionetka.com/formularz

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu pokrywam nie żałując dużą ilością ziołowej mieszanki: czosnek, tymianek, estragon, rozmaryn i trybula, oraz oczywiście sól. Przy czym czosnku objętościowo jakieś 3/4 i zostawiam na godzinkę
  2. Pieczarki dokładnie myję i obieram. Odrzucam nóżki i biorę tylko kapelusze. Większe pieczarki kroję na ćwiartki a mniejsze zostawiam w całości.
  3. Schab smażę na maśle z obu stron aż będzie rumiany
  4. Pieczarki wrzucam do osobnego garnka, dodaję trochę masła  i czekam aż się zmniejszą. Wtedy już wiem że są gotowe :)
  5. Gdy woda odpowiednio odparuje z pieczarek i będą gotowe wlewam opakowanie śmietany i dodaję dwie bulionetki, oraz taką samą mieszankę przypraw jaką nasmarowałam schab. Dokładnie mieszam. W ten sposób => sosik pieczarkowy mam gotowy :)

A ponieważ schab jest już usmażony, mogę nakładać na talerz plastry schabu z sosem pieczarkowym. Wybaczcie że przepisu na gotowane ziemniaki nie podawałam 😉 Ale warto je udekorować zieloną pietruszką o czym z wrażenia że opublikuję swoje danie na julioblogu zapomniałam 😉

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach

10 komentarzy do "Schab z ziołami, czosnkiem i sosem pieczarkowym"

Powiadom o
avatar

Sortuj komentarze::   od najnowszych | od najstarszych
Gosia
Gość
Gosia
20 październik 2014 20:26

Przepis wygląda na smaczny :) Akurat mam kawałek dobrego schabu i pieczarki więc jutro przygotuję Twoje danie :)

Anka
Gość
Anka
20 październik 2014 21:37

Wygląda bardzo smakowicie aż zgłodniałam

ADA
Gość
ADA
21 październik 2014 20:13

Przepis faktycznie wart wypróbowania zwłaszcza w weekend :)

alka
Gość
alka
29 wrzesień 2015 12:26

Akurat jeżeli chodzi o schab to dobry wybór, bo tak się składa, że można zrobić z niego bardzo wiele. Schab ze śliwką, z morelami, z serem.. Na prawdę wiele przepisów jest w sieci. Samej często zdarza mi się coś kombinować, bo nie lubię mieć np. na obiad cały czas tego samego. W domu szybko się to nudzi i już na drugi dzień mogę słyszeć: ‚ znowu to samo na obiad ‚.

akec
Gość
akec
3 październik 2015 16:18

Schab jest tak, jak by dla mnie nieodłącznym elementem w naszej kuchni. Sama ostatnio robiłam do obiadu. Dodatkowo dobrym pomysłem są roladki ze schabu zawijane i nadziewane np. pieczarkami. Nie trzeba być mistrzem kuchni by coś takiego przygotować, a gwarantuję Ci, że domownicy będą zachwyceni. Wystarczy odpowiednio doprawić.

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: