Dziwna zupa w Bułgarii, czyli Szkembe czorba

Lubię próbować nowe smaki i bez wahania zjadam najbardziej śmierdzące sery pleśniowe, najdziwaczniej przyprawione ryby i najróżniejsze egzotyczne mięsa, ale ta zupa a raczej – trzeba chyba powiedzieć – danie, to było dla mnie mimo wszystko coś szokującego, czego raczej drugi raz bym nie spróbowała.

Mowa o flaczkach. Ale flaczkach po bułgarsku. Jeśli byliście w Bułgarii, to pewnie wiecie, że po pierwsze: nawet w drogich restauracjach angielskie menu jest rzadkością, obsługa mówi najchętniej po bułgarsku, z języków obcych po rosyjsku, a menu pisane jest cyrylicą. Jeżeli więc w restauracji (na szczęście to  częsta praktyka) nie ma zdjęć potraw, to wybieranie dań na obiad jest pewnego rodzaju loterią, zwłaszcza jeżeli macie ochotę spróbować czegoś innego niż ryby i owoce morza :)

W ten sposób, na pierwsze danie zamówiłam sobie: Szkembe czorba, czyli – jak się później okazało – flaki po bułgarsku, słynną zupę na kaca.

Szkembe czorba w restauracji w Bułgarii

Szkembe czorba w restauracji w Bułgarii

Oprócz miseczek tej -jakże apetycznej zupki – na stół trafiły również dodatki więc byłam bardzo ciekawa smaku. Ponieważ nazwa dania była oczywiście cyrylicą kompletnie nie spodziewałam się, że będą to flaczki. Jednak ja flaczki lubię, więc nie miałam nic przeciwko, co więcej moją pierwszą myślą było:

ooo, dobrze doczyszczone!

Serio, flaki na prawdę sprawiały wrażenie dobrze doczyszczonych :) W zestawie była jeszcze mieszanka z octu winnego i czosnku do przyprawienia, oraz czerwona papryka, które można było sobie dozować w odpowiednich proporcjach.

julioblog.pl_Szkembe_czorba_flaczki_po_bułgarsku_dziwna_zupa_na_kaca_-kulinaria_prodróze_julii_restauracja_dodatki_mieszanka_octowo_czosnkowa_do_przyprawienia_czerwona_papryka

Dodatki do Szkembe czorba w restauracji w Bułgarii: czerwona papryka, oraz mieszanka octowo – czosnkowa do przyprawienia

No a teraz do rzeczy – co to dokładnie jest szkembe czorba.

A zatem: flaczki, tylko że specyficznie doprawione – masłem, papryką, czosnkiem i… mlekiem, a do tego jeszcze octem winnym. I właśnie to mleko specyficznie „zwarzone” w occie tworzy dziwny zaczyn najbliższy w smaku polskiemu żurkowi. Moim zdaniem szkembe czorba smakowało najlepiej gdy dodało się dużo tego octowego zaczynu i sporo papryki, wtedy też zjadłam całą porcję :) Ale drugi raz bym raczej tego nie zamówiła :)

A Wy, próbowaliście szkembe czorba? Co sądzicie o tym daniu?

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie się liczy! Komentuj śmiało :)

12 komentarzy do "Dziwna zupa w Bułgarii, czyli Szkembe czorba"

Powiadom o
avatar

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy
Basia
Gość
Basia
19 sierpnia 2015 10:51

Moja bratowa jest Bułgarką , poczęstowała nas tą potrawą , wszystkim bardzo smakowało. Przyprawami – ocet winny z czosnkiem i papryką ostrą każdy doprawiał sobie w talerzu , więc nie było żadnego zważonego mleka , smak rewelacja. Teraz na ważniejsze spotkania w ich domu zamawiamy sobie flaki po bułgarsku.

WJoy
Gość
WJoy
26 września 2015 20:56

Taka zupka na rozgrzanie no i może rzeczywiście na kaca, przynajmniej jeśli spojrzeć na składniki, nasze rodzime swojskie flaczki uwielbiam, ale za ich wersję chyba podziękuję :)

koko
Gość
koko
29 września 2015 15:23

Szczerze mówiąc to nie słyszałam o takiej zupie na kaca i nie wiem, czy chciałabym jej spróbować, bo niestety moim okiem ona przyjemnie nie wygląda. A słysząc słowo flaki po prostu mam odruch wymiotny, bo tak się składa, że za flakami nie przepadam. Ale dobrze, że są tacy ludzie, którzy uwielbiają próbować nowości, bo bez was te wszystkie nowości nie miały by sensu.

Nokira
Gość
Nokira
17 marca 2016 21:33

Ciekawe ciekawe, spróbowałbym takiej zupy chętnie. Mogło by być lepsze niż rosół na kaca. Bardzo intensywne smaki widzę i lekko na ostro bym ją sobie najchętniej doprawił 😉 Ciekawie się zapowiada.

Moniczka
Gość
Moniczka
18 marca 2016 18:22

Nie wyobrażam sobie takiej zupy ani tego by miała mi osobiście posmakować. Flaki ocet winny, mleko i cezosnekO.o Na kaca na pewno nie dałabym rady tego zjeść xD Gratuluję odwagi 😉

Mariusz
Gość
Mariusz
26 marca 2016 16:44

Ciekawi mnie strasznie jak ta zupa musiała smakować. Osobiście uwielbiam poznawać różne nowe smaki.

dziew
Gość
dziew
29 marca 2016 15:01

Jak lubię próbować nowości, tak ta zupa kompletnie nie przypadła mi do gustu. Co nie oznacza, że nie może być smaczna.

waldi
Gość
waldi
18 sierpnia 2019 22:15

Szkembe jak dla mnie jest przepyszne! Połączenie kwasowości, ostrosci, czosnku flakow itp daje niesamowity efekt. Jak dla mnie jedno z najlepszych dań jakie jadłem w Bułgari

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: