Jak przyrządzić mule? Pysznie i szybko :)

Wakacje, morze, plaża… Czegoś by brakowało, gdyby nie wspaniałe owoce morza. Muszą być też mule!

Dzisiaj pokażę Wam przepis na przepyszne małże, które możecie z sukcesem przyrządzić w swoim domu. Gwarantuję, że będą pyszne a ich przygotowanie zajmie Wam tylko kwadrans. Wcale nie przesadzam!

Do dzieła :)

Na 2 porcje potrzebny jest 1 kg świeżych (żywych) muli. W dzisiejszych czasach można je be problemu kupić w marketach, ostatnio były np: w Lidlu i to właśnie małże z Lidla zaprezentuję w dzisiejszym przepisie. W prawdzie na opakowaniu był już przepis, ale kompletnie mnie nie przekonał, więc zaprezentuję Wam swój. Mam nadzieję, że Was przekona :)

julioblog.pl-blog-julii-świeże-małże-omułki-omułek-jadalny-1kg-przepisy-kulinarne

Świeże małże (Omułek jadalny), opakowanie 1kg

Jak przyrządzić mule?

Mule trzeba wyjąć z opakowania i oczyścić skorupki. Jeśli na etapie czyszczenia widzimy, że jakieś mule są otwarte – od razu je odrzucamy i absolutnie później nie jemy.

Teraz pora na wywar, w którym będziemy gotować nasze małże :) Bez cebuli, czosnku i innych marchewek, czy porów, które widziałam w internetowych przepisach. Mnie zależy na podkreśleniu unikalnego smaku muli, a nie zabicie ich aromatu przez nadmiar dodatków. Dodaję niezbędne minimum, a konkretnie to do przyrządzenia muli potrzebnych jest 7 składników. 5 widać na poniższym zdjęciu:

julioblog.pl-blog-julii-Białe-wino-Żabka-MI-Chenin-Blanc-Oryginalna-Oliwa-z-oliwek-z-pierwszego-tłoczenia-Extra-Virgin-Borges-przyprawa-do-ryb-kotanyi-małże-mule-jadalne-przepisy-kulnarne

Świeże małże (Omułek jadalny), opakowanie 1kg, Wino M&I ze sklepu Żabka. Szczep Chenin Blanc, Oryginalna Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgin Borges, Przyprawa do Ryb Kotanyi, oraz koperek. Obrus – Home&You

Wywar do gotowania muli

Do mojego wywaru potrzebna jest przede wszystkim szklanka białego wina, którą wlewamy do dużego garnka. Dużego czyli dla mnie ok. 3 litry pojemności. Taki jest w sam raz na 1 kg muli.

Jeśli szokuje Was taka ilość wina, to możecie ewentualnie dodać pół szklanki wody, ale prawda jest taka że im więcej wina w wywarze tym lepiej :) Ja do swojego wywaru wybrałam niedrogie południowoafrykańskie białe wino M&I ze sklepu Żabka. Szczep Chenin Blanc. Cena to około 15zł i powinno wystarczyć na trzykrotne przyrządzenie 1kg muli.

Do wina dodajemy gruby plaster masła (czyli wg mnie 2-3cm), szczyptę soli i opcjonalnie odrobina przyprawy do ryb Kotányi. Przyznam szczerze, że akurat Kotányi to moja ulubiona marka przypraw, która jest bogato reprezentowana w mojej kuchni. Do wywaru z muli dodaję 2 szczypty. W skład przyprawy Kotányi wchodzą: sól jodowana, gorczyca, cebula, bazylia, czosnek, pieprz, koper, rozmaryn, pieprz cayenne, cytryna w proszku, kurkuma, kolendra, kozieradka pospolita, imbir, kmin rzymski, skrobia ziemniaczana, więc jeśli którejś z tych przypraw nie lubicie po prostu pomińcie ten krok.

julioblog.pl-przepisy-Białe-wino-Żabka-MI-Chenin-Blanc-Oryginalna-Oliwa-z-oliwek-z-pierwszego-tłoczenia-Extra-Virgin-Borges-przyprawa-do-ryb-kotanyi pietruszka zielona natka

Wino M&I ze sklepu Żabka. Szczep Chenin Blanc, Oryginalna Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgin Borges, Przyprawa do Ryb Kotanyi, oraz koperek. Obrus – Home&You.

Gdy nasz wywar z wina i masła zacznie się gotować wrzucany oczyszczone mule, przykrywamy i nastawiamy minutnik na 5 minut. Słownie: PIĘĆ MINUT. Dokładnie tyle czasu potrzeba na to, aby małże idealnie się ugotowały i pootwierały.

Po upływie 5 minut mule z pewnością będą gotowe i można już nakładać. Te małże, które się nie otworzyły nie nadają się do jedzenia, więc jeśli takie widzicie nie nakładajcie ich na talerz, a jeśli traficie nieotwartą  mulę w swojej porcji, to jej nie jedzcie.

Mule możecie nałożyć wraz z odrobiną bulionu w którym się gotowały – ja właśnie tak robię, ponieważ również wywar jest smaczny :) Przed podaniem posypałam mule drobno pokrojonym koperkiem, który pasuje do małży wprost doskonale i świetnie podkreśla ich smak. W efekcie gotowe małże prezentują się tak.

1 porcja = 0,5kg muli.

julioblog.pl-blog-julii-julia-gotuje-przepisy-kulinarne-małże-omułki-świeże-małże-w-skorupkach-omułek-jadalny-jak-przyrządzić-jak-przygotować-jak-się-gotuje-małże

Porcja gotowych muli wg przepisu Julii: Jak przyrządzić mule? Pysznie i szybko :) http://www.julioblog.pl/?p=5102

Moim zdaniem mule trzeba koniecznie serwować z dobrą oliwą z oliwek, którą będzie można doprawiać mule już na talerzu. Ja kupiłam akurat Oryginalną Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgin Borges (również w Żabce). Oczywiście im lepszej jakości oliwa o bogatszym aromacie tym lepiej.

Uważam, że mule gotowane w białym winie są po prostu świetne i mam nadzieję, że zachęciłam Wam aby wypróbować przepis :)

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie też się liczy! Dołącz do dyskusji, napisz swój komentarz:

38 komentarzy do "Jak przyrządzić mule? Pysznie i szybko :)"

Powiadom o
avatar

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy
Figura
Gość
Figura
10 sierpnia 2015 22:08

Wow Julia świetny przepis! Sądziłam że przygotowanie małży jest trudne a Twój przepis da się zrealizować w 10 minut. Muszę konieczne spróbować. Jutro wybieram się na zakupy i koniecznie kupuję mule.

Joanna Nowak
Gość
11 sierpnia 2015 12:34

Ciekawy ten przepis :) Muszę wypróbować! A mogę spytać skąd jest ten śliczny obrus?

Mineai
Gość
Mineai
12 sierpnia 2015 16:11

Mule to jakaś mała odmiana małży? Pierwszy raz je widzę. Ja niezbyt przepadam za owocami morza, ale potrawa w Twoim wykonaniu wygląda smacznie. Zastanawiam się, czy to nie przez to winko, ha 😀

Aduśka
Gość
Aduśka
16 sierpnia 2015 13:36

Nie przepadałam za owocami morza, ale małze z tego przepisu wyszły mi po prostu wybornie, co prawda wybrałam inne wino, ale na pewno esencja smaku leży właśnie w składniku głównym 😀

Laren
Gość
Laren
6 października 2015 18:22

A jakie wino wybrałaś? I skąd masz małże? W lidlu nie mogę trafić a w innych sklepach praktycznie nie mają..

Mariusz
Gość
Mariusz
19 sierpnia 2015 19:04

Ostatnio sam zgłębiam wiedzę kuchni orientalnej, szukam wyszukanych potraw, dlatego też w najbliższej przyszłości spróbuję przyrządzić mule z Twojego przepisu. :)

Magda
Gość
Magda
20 sierpnia 2015 14:09

Co prawda nigdy nie lubiłam owoców morza, ale postanowiłam zaryzykować. Kupiłam wszystkie składniki w lidlu (w nawet fajnej cenie) i biegiem do kuchni. Jeżeli chodzi o moje odczucia dotyczące tej potrawy. Jest smaczna to fakt, wygląda też bardzo dobrze, z winem komponuje się idealnie. Polecam spróbować :)

Pinky
Gość
Pinky
4 października 2015 23:47

Podczas najbliższych zakupów postaram się pamiętać o nabyciu potrzebnych składników. Zobaczymy co z tego wyjdzie bo nie mam doświadczenia w tego typu potrawach 😀

trackback

[…] jak gotować małże. Chociaż tak naprawdę jest to bardzo proste. Zerknijcie na mój przepis: Jak przyrządzić mule? Pysznie i szybko  a sami się […]

Anna
Gość
Anna
6 grudnia 2015 15:20

Ten przepis jest świetny. Teraz będą mule w promocji w Lidlu więc będzie okazja spróbować :) Dzięki za inspirację Julia.

Nat
Gość
Nat
21 lutego 2016 06:55

Ja przepraszam, ale czy mi się dobrze wydaje, że na każdy zdjęciu jest koperek (podpisany jako natka pietruszki)? W sumie pytam bardziej dlatego, że zastanawiam się co by rzeczywiście bardziej smakowo pasowało do muli, niż chęć wytknięcia pomyłki (która tu nastąpiła, dam sobie uciąć pół palca ;] ). Bo dla mnie na przykład, do krewetek pietruszka, a do ryb koperek. :) A do muli właśnie, co?
Pozdrawiam serdecznie!
P.s.: Przyszłam tu wczoraj z recenzji naturalnie z pudełka, potem czytałam różne recenzje kosmetyków i wiem że nie raz jeszcze tutaj zawitam, jak dla mnie profeska! I wiem że to nie ten temat, ale pozwolę sobie zapytać o opinię na temat pomadki Nivea Lip Care Balm Classic Essential Care.

Babcia Józia
Gość
Babcia Józia
22 lutego 2016 21:28

gotowa przyprawa do ryb, to najgorsze świństwo, lepiej samemu zastosować pojedyncze składniki wtedy wiesz co jesz :)

Emma
Gość
Emma
10 lipca 2016 20:34

Super przepis Julia. Zupełnie nie wiedziałam jak się zabrać do muli ale ostatnio zrobiłam właśnie wg Twojego przepisu i udały się super :) Trzeba tylko kupić świeże mule reszta jest łatwiejsza niż się wydaje 😀

Natalia
Gość
Natalia
3 sierpnia 2016 21:10

Najlepszy przepis to : czosnek, szalotka, oliwa, biale wino. Na koncu smietanka, duzo pietruszki i maselko. Do tego bagietka!! Lepszych nie jadlam 😉

Aga
Gość
Aga
21 września 2016 21:56

Te mule nie zostały umyte?

Jaro
Gość
Jaro
29 marca 2017 19:31

Wszystko ok ale dlaczego napisane jest ze posypuje pietruszka która doskonale pasuje a na zdjęciach produktów jest koperek i zdjęcie gotowego dania też jest posypane koperkiem?

kokot
Gość
kokot
23 lutego 2018 18:32

Mule i koperek? I do tego jakaś sponsorowana chemiczna przyprawa do RYBEK? Oszalałaś? Na jaką modłę to niby kuchnia? Na pewno nie francuska ani włoska.

Kris
Gość
Kris
9 maja 2018 21:28

W krewetkach usuwa sie jelito, a jak to sie robi w przypadku muli? Chyba nie jecie ich odchodow w postaci wywaru…

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: