Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem Kotányi

Ostatnio wypróbowałam przepis, który znalazłam na opakowaniu francuskiej mieszanki ziół i przypraw Kotányi. Danie z ziemniaków i łososia okazało się dość ciekawe.

Jeśli lubicie wyraziste smaki i macie ochotę zrobić sycącą zapiekankę ziemniaczaną z wędzonym łososiem wg przepisu Kotányi to… zapraszam :)

Na opakowaniu przyprawy Kotányi znajdują się dwa przepisy. Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem to propozycja obiadu, który ja przygotowałam i którego dotyczy ten wpis. Co ciekawe, tę samą mieszankę przypraw można wykorzystać do zupełnie innego dania.  Konkretnie – do zapiekanki z ryżem, jabłkami i orzechami. Jeszcze nie próbowałam.

Sądzicie pewnie, że mieszanka przypraw, która pasuje do ziemniaków i łososia, a jednocześnie do ryżu z jabłkami musi być dość specyficzna. Faktycznie taka jest :)

Jeśli jednak macie ochotę na coś bardzo sycącego i rozgrzewającego, lubicie łososia i wyraziste smaki, to warto wypróbować ten przepis.

julioblog.pl-blog-julii-Kotranyi-zioła-i-przyprawy-do-zapiekanki-ziemniaczanej-z-wędzonym-łososiem-zapiekanki-z-ryżem-i-jabłkami-sprzawdzam-przepis-przepisy-pieczone-ziemniaki-łosoś

Klasyczne francuskie zioła i przyprawy do zapiekanki Kotányi. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z wędzonym łososiem Kotányi

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem Kotányi.

Lista zakupów na 2 porcje:

  • 400 g ziemniaków,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 1/2 torebki Ziół i Przypraw do Zapiekanki Kotányi, 1
  • 100 g startego sera mozzarella,
  • 1 łyżka masła

Przyrządzenie:

Ugotowane ziemniaki pociąć w plasterki grubości 1-1,5 cm. Jajka, śmietanę i porcję Ziół i Przypraw do Zapiekanki Kotányi dobrze wymieszać, następnie dodać rozdrobnionego wędzonego łososia. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwy z plasterków ziemniaków na przemian zalewając mieszanką jaj, śmietany, łososia i przyprawy. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25 min. Następnie naczynie wyjąć z piekarnika, zapiekankę posypać startym serem i ponownie zapiekać przez 5 min.

Na zdjęciu poniżej widzicie moją wersję zapiekanki :) Każdą porcję przygotowałam w osobnym żaroodpornym naczyniu, ponieważ tak było mi wygodniej porcjować i podawać zapiekankę. Nie lubię kiedy ładna zapiekanka przedstawia na talerzu mniej apetyczny obraz, więc zawsze tak robię.

julioblog.pl-przepisy-kulinarne-blog-julii-julia-gotuje-KOTANYI-zapiekanka-ziemniaczana-pieczone-ziemniaki-złososiem-wędzonym-wędzony-łosoć-przyprawy-mieszanka-jak-zrobić-danie

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem z dodatkiem klasycznej francuskiej przyprawy do zapiekanki Kotányi – JulioBlog.pl

Uważam, że porcja zapiekanki ziemniaczanej z łososiem proponowana przez Kotányi jest naprawdę spora. Do tego dosyć ciężkostrawna, więc ja z przyjemnością popijałam to danie winem :)

Na opakowaniu przyprawy Kotányi jest w prawdzie podana wartość kaloryczna, ale nie jestem pewna czy nie dotyczy ona zapiekanki z ryżem, jabłkami i orzechami. 100g zapiekanki zawiera podobno 229 kcal, więc porcja tego dania to ok 450 kcal… Biorąc pod uwagę że danie zawiera mozzarellę, masło, jajka i śmietaną sądzę, że może to być więcej. Znacznie więcej!

Nie zmienia to jednak faktu, że przepis uważam za ciekawy i wart spróbowania. Zwłaszcza zimą jeśli lubicie spędzać czas na świeżym powietrzu, a potem zjeść coś z piekarnika. W takich okolicznościach będzie idealna :)

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie też się liczy! Dołącz do dyskusji, napisz swój komentarz:

40 komentarzy do "Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem Kotányi"

Powiadom o
avatar

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy
Joanna Nowak
Gość
4 stycznia 2016 13:28

To już wiem co będzie dziś na obiad. Mróz -11 stopni więc taka rozgrzewająca zapiekanka to dobry pomysł Julia :)

Ilona
Gość
Ilona
4 stycznia 2016 14:06

Wygląda apetycznie :)

Iwka
Gość
Iwka
4 stycznia 2016 17:51

Ciekawy ten przepis. Lubię łososia i zdaje się że nawet mam w domu wszystkie składniki więc jutro zamierzam wypróbować. Muszę tylko zdobyć tą przyprawę.

Ola
Gość
Ola
6 stycznia 2016 15:55

Fajne :) Uwielbiam łososia. To moją ulubiona ryba. Koniecznie wyprôbuję Twój przepis. Jestem ciekawa tego połączenia łososia i ziemniaków z jajkiem.

Sylia
Gość
Sylia
6 stycznia 2016 17:55

Wygląda apetycznie, mam nadzieję, że łosoś nie przeważa za nadto a jedynie dodaje smaczku całej potrawie :)

kari
Gość
kari
6 stycznia 2016 20:03

Ładnie to wygląda 😉

Nina
Gość
Nina
7 stycznia 2016 23:01

Fajnie to opisałaś i chętnie spróbuje bo akurat na jutro planowałam coś z rybą na obiadek :)

dziub
Gość
dziub
17 stycznia 2016 11:05

Wygląda apetycznie taką zapiekanka ale ja w swojej diecie staram się unikać właśnie ziemniaków. No ale jak chcę dbać o linię to muszę sobie odmawiać. Takie życie :)

magda
Gość
magda
18 stycznia 2016 17:52

Mmm wygląda przepysznie i chyba ukradnę pomysł na obiad. U mnie co dzień musi być co innego, a więc dzięki za inspirację :)

nimm
Gość
nimm
19 stycznia 2016 19:22

A czy ziemniaki można czymś zastąpić? Nie wiem, jakiś makaron na przykład dodatkowo?

adrianna
Gość
adrianna
20 stycznia 2016 12:15

Możesz próbować wydaje mi się. Sama lubię eksperymentować i zmieniać co nie co w gotowych przepisach.

Else
Gość
Else
21 stycznia 2016 16:15

Moja znajoma robiła kiedyś na obiad coś bardzo podobnego, nie wiem czy wszystkie składniki były takie same ale na pewno był łosoś z ziemniakami i naprawdę było to smaczne!

meaa
Gość
meaa
24 stycznia 2016 12:31

Nie wiedziałam, że firma Kotany ma w swojej ofercie takie wynalazki :-) Ich zioła są bardzo dobre, więc muszę poszukać w sklepie tej mieszanki. Chętnie spróbuję zapiekanki z łososiem ale również interesująca jest ta wersja na słodko :-)

aros
Gość
aros
25 stycznia 2016 16:11

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i Twój przepis idzie właśnie się drukować i do kolekcji! 😉

Bartua
Gość
Bartua
30 stycznia 2016 11:07

Ostrzegam przed takim jedzeniem, bo nigdy nie wiadomo, co się trafi a w większości wypadkach to są resztki mięsa.

Karma
Gość
Karma
1 lutego 2016 20:15

Przepis świetny, wygląda apetycznie więc pozostaje tylko jutro sprawdzić jeszcze jak będzie smakowało 😀

Syll
Gość
Syll
21 lutego 2016 17:56

Bardzo ciekawe połączenie, ciekwe czy się sprawdzi bo łososia lubię bardzo 😀

Amelka
Gość
Amelka
24 lutego 2016 18:26

Na ogół unikam ziemniaków i wszelkich potraw z nimi ale raz można było zrobić odstępstwo i wypróbować zapiekanego łososia z ziemniakam. Polecam. Jest pyycha!

Magda
Gość
Magda
30 grudnia 2017 15:02

Mmmm wygląda pysznie!

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: