Szybka dynia z kaszą, soczewicą i amarantusem

Dziś kolejny przepis na dynię :) Zdrowy, smaczny i oczywiście szybki! Do przygotowania wystarczy kilka składników, a całe danie jest bardzo sycące. Zapraszam!

dynia-hokkaido-odmiany-rodzaje-dyni-dynia-dania-z-dynia-e-condimenta-mix-kaszy-soczewicy-z-amarantusem-150g-499zl-sol-o-obnizonej-zawartosci-sodu-sodowo-potasowa-299zl-100g

Dynia Hokkaido, Mix kaszy i soczewicy z amarantusem e-condimenta (150g/4,99zł), Sól o obniżonej zawartości sodu e-condimenta (100g/2,99zł).

Szybka dynia z kaszą, soczewicą i amarantusem – składniki na 2 porcje:

  • Ćwiartka dorodnej dyni Hokkaido.
  • Połowa czerwonej cebulki.
  • Opakowanie (150g/4,99zł) miksu kaszy z soczewicą i amarantusem e-condimenta. Mieszanka zawiera kaszę gryczaną białą, czerwoną soczewicę, oraz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe amarantus.
  • Sos sojowy – mój ulubiony Kikkoman.
  • Tłuszcz do smażenia. Ja użyłam odrobiny masła klarowanego, ale może być np: bezzapachowy w smażeniu olej z pestek winogron.
  • Natka zielonej pietruszki.
  • Sól. U mnie sól o obniżonej zawartości sodu  również firmy e-condimenta.

Szybka dynia z kaszą, soczewicą i amarantusem – sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotowujemy dynię. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szatkujemy czerwoną cebulkę. Kroimy natkę pietruszki.
  2. W garnku zagotowujemy 280ml wody i lekko solimy. Do wrzątku wsypujemy Mix kaszy i soczewicy z amarantusem. Gotujemy aż do całkowitego wchłonięcia wody, czyli ok 15 minut. To spokojnie wystarczy, aby przygotować drugą połowę dania.
  3. Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy cebulkę, oraz pokrojoną dynię. Mniej więcej w połowie czasu smażenia wlewamy sos sojowy. Potrzebna jest taka ilość, aby danie lekko się poddusiło, ale żeby jednocześnie nie było zbyt słone. W razie potrzeby można dolać trochę wody.
  4. Zarówno smażącą się dynię jak i gotującą się kaszę z soczewicą co jakiś czas mieszamy.
  5. Gdy mix kaszy i soczewicy całkowicie wchłonie wodę jest już gotowy. Wtedy zestawiamy garnek z ognia i dajemy mu kilka minut odpocząć. Sprawdzamy czy dynia jest wystarczająco miękka. Jeśli tak – możemy nakładać! Smacznego :)
julioblog-pl-blog-julii-szybki-tani-zdrowy-fit-blyskawiczny-obiad-szybkie-blyskawiczne-danie-z-dynia-dynia-hokkaido-kasza-z-soczewica-amarantusem-przepisy-kulinarne-zdrowe-i-szybkie

Szybka dynia z kaszą, soczewicą i amarantusem.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie się liczy! Komentuj śmiało :)

21 komentarzy do "Szybka dynia z kaszą, soczewicą i amarantusem"

Powiadom o
avatar

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy
Gabrysia
Gość
Gabrysia
8 listopada 2016 21:03

Wygląda świetnie. Zaciekawiłaś mnie tą mieszanką. Jakoś nie przyszło mi do głowy że można połączyć kaszę z amarantusem. Naprawdę pomysłowe :)

Joanna Nowak
Gość
Joanna Nowak
8 listopada 2016 21:20

Szybkie i zdrowe. To lubię Julia! :)

Chanti
Gość
Chanti
8 listopada 2016 21:41

Ostatnio spożywałam soczewicę chyba w każdej możliwej postaci, trzeba odpocząć trochę przed kolejnym mixem 😀

Aga
Gość
Aga
8 listopada 2016 22:19

Widziałam gdzieś podobny przepis na koszotto z dynią. Ale muszę powiedzieć że Twój bardziej mnie zainteresował. Oczywiście ze względu na mniejszą tłustość :) Kaszotto w końcu nie robiłam. Na to danie które proponujesz z pewnością się skuszę!

Emi
Gość
Emi
8 listopada 2016 23:20

Ładne zdjęcia :-) Soczewicę, kasze i dynię to mogę jeść w kółko zwłaszcza jesienią. Koniecznie wypróbuję takie połączenie :-)

Asia
Gość
Asia
9 listopada 2016 13:24

Wygląda pysznie :-)

Shishey
Gość
Shishey
15 listopada 2016 15:54

O tak :) Jak dynia to tylko zimą, bo właśnie tą porą roku smakują mi najlepiej wszelkie dania z tym warzywkiem :)

Jola
Gość
Jola
23 listopada 2016 21:24

Robiłam to wczoraj i wyszło coś naprawdę niesamowitego. Proszę o kolejne przepisy z dynią :)

Diablica
Gość
Diablica
3 grudnia 2016 08:02

Pracuję w sklepie i właśnie zauważyłam, że coraz więcej osób sięga po dynię. To dobrze, bo mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jaka jest zdrowa.

Nuna
Gość
Nuna
8 grudnia 2016 14:32

I to mi się podoba. Nie dość, że przepis prosty, to jeszcze wykonanie jest banalne.

Słońce
Gość
Słońce
9 grudnia 2016 17:03

Lubię amarantus, ale w wersji do chrupania. Nie wiem, czy jest najzdrowszy, ale smakuje wyśmienicie.

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: