Owoce morza w dwoma dipami – pyszny i szybki obiad

Zdrowo, lekko, pysznie i błyskawicznie – takie gotowanie lubię najbardziej :) Dlatego dziś przepis na owoce morza, które przygotujecie w czasie ok. 20 minut. Przekonajcie się sami.

Składniki na 2 porcje:

  • 300g mrożonych owoców morza: kalmary, ośmiornice, krewetki, małże – co najbardziej lubicie
  • 100g białego ryżu
  • 2 nieduże białe papryki (tak, te polskie :))
  • 2 ząbki czosnku (może być również czosnek granulowany)
  • oliwa z oliwek (u mnie Creatan Heart extra virgin Kolymvari Chanion Kritis PDO)
  • sól (u mnie gruboziarnista Sól himalajska Skarby oceanu)
  • jogurt bałkański (u mnie wersja light kubek 340g firmy Maluta, ale nie zużyłam całego)
  • dip czosnkowy z błonnikiem e-condimenta 
  • dip orientalny z błonnikiem e-condimenta 
  • listki świeżej mięty do dekoracji
julioblog.pl-blog-Julii-Owoce-morza-w-dwoma-dipami-pyszny-szybki-obiad-fit-gotowanie-małże-krewetki-ośmiorniczki-kalmary-przygotowanie-łatwy-przepis-przepisy-zdrowe-gotowanie-20-minut

Owoce morza z ryżem jaśminowym i dwoma dipami: czosnkowy dip z błonnikiem bezglutenowym i dip orientalny z błonnikiem bezglutenowym

Przygotowanie owoców morza z warzywami:

Umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany czosnek i mrożone owoce morza lekko solimy i smażymy na oliwie z oliwek, aż do całkowitego zredukowania wody, co jakiś czas mieszając. Trwa to ok. 15 minut. W tym czasie spokojnie można ugotować ryż (u mnie wystąpił ryż jaśminowy) i przygotować 2 dipy.

Dipy z błonnikiem

Dipy pochodzą ze sklepu e-condimenta. Są to naturalne kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw bez konserwantów, które wystarczy połączyć z jogurtem. Obydwa są bardzo smaczne i pasują zarówno do mięs, owoców morza jak i (zwłaszcza dip czosnkowy) do wędlin. Mieszanki dipów można łączyć ze śmietaną, jogurtem naturalnym albo jogurtem bałkańskim i ta ostatnia opcja pasuje mi najbardziej. Do owoców morza przygotowałam 2 dipy, aby urozmaicić danie.

Poniżej informacje od producenta, oraz dokładny skład każdego dipu. Warto dodać, że mieszanki do dipów zawierają dodatkowo błonnik pszenny, który jest bezglutenowy.

Dip czosnkowy z błonnikiem e-condimenta 32g/4,40zł

Naturalne kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw do samodzielnego przygotowania niskokalorycznych dipów na bazie jogurtu naturalnego. To niezwykle prosty, szybki i smaczny sposób na oryginalny dodatek, zarówno do dań spożywanych na ciepło jak i na zimno, bogaty w błonnik i substancje neutralizujące wolne rodniki.

SPOSÓB PRZYRZADZENIA: Opakowanie (32g) DIPU CZOSNKOWEGO Z BŁONNIKIEM połączyć z 250 ml jogurtu naturalnego 2% tuszczu. Dokładnie wymieszać, spożywać po 15 minutach od przyrządzenia.

Składniki: Skrobia, inulina – 19%, fruktoza, czosnek – 14%, sól o obnizonej zawartosci sodu (sodowo-potasowa), błonnik pszenny bezglutenowy – 8%, regulator kwasowosci (kwas cytrynowy), natka pietruszki, ekstrakt z czosnku – 0,8%.

Dip orientalny z błonnikiem e-condimenta 32g/4,40zł

Naturalne kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw do samodzielnego przygotowania niskokalorycznych dipów na bazie jogurtu naturalnego. To niezwykle prosty, szybki i smaczny sposób na oryginalny dodatek, zarówno do dań spożywanych na ciepło jak i na zimno, bogaty w błonnik i substancje neutralizujące wolne rodniki.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Opakowanie (32 g) DIPU ORIENTALNEGO Z BŁONNIKIEM połączyć z 250 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu. Dokładnie wymieszać, spożywać po 15 minutach od przyrządzenia.

Składniki: skrobia, inulina – 19%, fruktoza, sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa), błonnik pszenny bezglutenowy – 8%, kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka, chili, kardamon, cynamon, ekstrakt z czosnku, ekstrakt z trawy cytrynowej.

dipy-sosy-e-condimenta-dip-czosnkowy-z-błonnikiem-bezglutenowy-bez-glutenu-DIP-orientalny-gotowe-dipy-mieszanka-przypraw-ziół-do-jogurtu-naturalnego-greckiego-julioblog.pl-blog-Julii

Dip orientalny z błonnikiem e-condimenta opakowanie 32g/4,40zł, oraz mieszanka w połączeniu z jogurtem bałkańskim, Dip czosnkowy z błonnikiem e-condimenta 32g/4,40zł oraz mieszanka w połączeniu z jogurtem bałkańskim.

Mam nadzieję że przepis Wam się spodobał i wypróbujecie. Sama mam zawsze latem wielką ochotę na owoce morza i często je przygotowuje. W tym roku przepis urozmaiciłam o dipy i okazały się świetnym dopełnieniem.

Jeśli też macie smak na owoce morza to polecam Wam inny szybki przepis: Jak przyrządzić mule? Pysznie i szybko :) Ale to już wersja z winem :)

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie się liczy! Komentuj śmiało :)

22 komentarzy do "Owoce morza w dwoma dipami – pyszny i szybki obiad"

Powiadom o
avatar

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy
Olga
Gość
Olga
25 lipca 2016 13:21

Bardzo lubię takie dania. Z pewnością wypróbuję. Tymi dipami też mnie zainteresowałaś. To na pewno zdrowszy zamiennik gotowych sosów pełnych chemii.

StejSy
Gość
StejSy
25 lipca 2016 14:23

Mniaaam. Zgłodniałam!

Emma
Gość
Emma
25 lipca 2016 15:31

Nie wiem co to jest ale mnie również owoce morza najlepiej smakują w lecie :) Jeszcze jak mam dobrą oliwę z oliwek i dodam czosnek to mogłabym jeść non stop :) Ten pomysł z dipami też fajny chociaż mi by wystarczył ten czosnkowy :) Za takimi z kurkumą czy curry to nie przepadam ale ten czosnkowy jak dla mnie mega apetyczny :)

Milena
Gość
Milena
25 lipca 2016 19:22

Kolejny świetny i prosty przepis do wypróbowania :)

Apacz
Gość
Apacz
28 lipca 2016 10:16

Uwielbiam takie dania – są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie tak na prawdę.

Nata
Gość
Nata
28 lipca 2016 15:13

Uwielbiam owoce morza i na pewno spróbuję Twojego przepisu 😉

malIo
Gość
malIo
29 lipca 2016 12:47

Akurat jestem w porze obiadowej, a Ty takie smakołyki przygotowujesz 😀

linka
Gość
linka
1 sierpnia 2016 16:07

Taki obiad musi świetnie smakować! Szkoda tylko, że u mnie w rodzinie mało kto lubi owoce morza 😛

Koalia
Gość
Koalia
2 sierpnia 2016 19:33

Lubię świeżą miętę! Aż do tego stopnia, że sobie ją posadziłam w doniczce, jest świetna jako dodatek do potraw.

Gabi
Gość
Gabi
6 sierpnia 2016 14:36

Dziś robię na obiad dla mojej rodziny właśnie coś takiego. Mam nadzieję, że im przypadnie do gustu.

Aga
Gość
Aga
8 sierpnia 2016 21:03

Ja bym po prosiła jakiś przepis, ale na coś takiego z krewetkami! Krewetki mają dużo dobrych właściwości i wiem, że można wyczarować z nich cuda.

marzena
Gość
marzena
10 sierpnia 2016 12:34

A poleciłabyś coś zamiast sosu czosnkowego? Nie jest on za bardzo przeze mnie lubiany i chciałabym go czymś zastąpić.

Kety
Gość
Kety
25 sierpnia 2016 14:57

Pora chyba się przełamać do tych oślizgłych żyjątek skoro takie smaczne, to będzie mój kolejny cel na liście 😀

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: