Mój przepis na kokosowo-bananowy pudding chia

Od pewnego czasu miałam ochotę spróbować nasion chia. Zwłaszcza, że na Instagramie widziałam sporo zdjęć apetycznie wyglądających puddingów! Okazuje się, że przyrządzenie efektownego puddingu chia jest na szczęście proste :) Jeśli chcecie się przekonać – zapraszam!

Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie ze względu na mnogość substancji odżywczych nazywane były przez Azteków „pokarmem Bogów”. Chia zawierają witaminy, minerały, błonnik i białko, kwasy omega 3 i omega 6. Dlatego często określa się je mianem superfoods.

Moje nasiona chia pochodzą ze sklepu e-condimenta.eu. Opakowanie 150g kosztuje 6,50zł.

nasiona-chia-NASIONA-CHIA-nasionka-Chia-pokarm-bogów-opakowanie-150g-cena-6.50zł-e-condimenta.eu-julioblog.pl-blog-Julii-przepisy-kulinarne-pudding-chia-przepis-na-puding-z-chia

Nasiona chia e-condimenta 150g/6,50zł.

Wartość odżywcza nasion chia (informacja ze strony e-condimenta dla tych konkretnych nasion):

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G RWS(%)*
Wartość energetyczna
1960kJ/469kcal
4 %
Tłuszcz
33,0 g
7 %
w tym nasycone kwasy tłuszczowe
10,0g
8 %
Węglowodany
1 g
<1 %
w tym cukry
0,5g
<1 %
Błonnik
40 g
Białko
22,0g
Sól
0,003g
0 %
JulioBlog.pl-blog-Julii-nasiona-CHIA-ze-sklepu-e-condimenta.eu-wartość-odżywcza-CHIA-co-mają-w-sobie-Chia-składniki-odżywcze-ile-kcal-jest-w-chia-150g-6,50zł-gdzie-kupić-co-to-jest-CHIA

Wartość odżywcza nasion chia e-condimenta.

Ciekawostką nasion chia jest to, ze potrafią zwiększyć swoją objętość aż dziewięciokrotnie. Zalane płynem pęcznieją. Dzięki temu prezentują się aż tak efektownie w słynnych puddingach chia. Można zalać je dowolnym płynem, ponieważ smak nasion chia jest teoretycznie dość neutralny. Jednak ja uważam, że nasiona chia zalane wodą smakują arbuzowo i najsmaczniejsze są zalane tłustym mlekiem.


EDIT: Wycofałam ze swojej diety mleko. (Stąd ponownie publikuję ten post po edycji). Wcale nie gorszy, a nawet smaczniejszy jest teraz dla mnie pudding chia na bazie „mleka” owsianego. Możecie użyć również roślinnych zamienników. Napój sojowy, lub migdałowy są u mnie na drugim miejscu.


PRZEPIS:

Jedną łyżkę stołową nasion chia zalałam dziewięcioma łyżkami stołowymi mleka / napoju roślinnego. Jeśli macie krowie mleko, które jest tłuste, dla pewności dodajcie jeszcze jedną łyżkę mleka.

Podczas pierwszych 30 minut moczenia nasiona chia warto zamieszać kilka razy, a później odstawić na całą noc lub na kilka godzin do lodówki. W efekcie, nasiona wchłoną cały płyn, który jest właśnie bazą puddingu.

Co oprócz chia? Ja wykorzystałam banana, olej kokosowy i jagody. Składniki na 2 porcje kokosowo – bananowego puddingu chia:

  • 1 łyżka stołowa nasion chia
  • 10 łyżek stołowych krowiego mleka 3,5% tłuszczu lub napoju owsianego
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • garść jagód do dekoracji
NASIONA-CHIA-pudding-chia-jak-pęcznieją-nasionka-szałwii-hiszpańskiej-szałwia-hiszpańska-chia-puding-z-chia-chiapuding-chiapudding-przepis-jak-zrobić-łatwo-szybko-JulioBlog.pl-blog-Julii

Kokosowo-bananowy pudding chia z jagodami, oraz nasiona chia e-condimenta opakowanie 150g.

Kokosowo – bananowy pudding chia – przygotowanie:

  1. Nasiona chia wieczorową porą zalałam płynem. W ciągu pierwszych 30 minut moczenia kilka razy zamieszczałam, następnie włożyłam do lodówki na całą noc.
  2. Drugiego dnia, gdy miałam ochotę na pudding chia, rozgniotłam widelcem 2 banany (bez skórki oczywiście) i 2 łyżeczki oleju kokosowego. Możecie użyć blendera, ale dojrzałe banany rozgniata się dość łatwo.
  3. Następnie nałożyłam do szklanek: warstwę kokosowo – bananowego musu, potem nasion chia w mleku, znów mus kokosowo-bananowy, a na wierzch trochę jagód dla wzbogacenia smaku i dekoracji.

Taaak – już gotowe! :) Moje dwie porcje puddingu chia kokosowego-bananowego prezentują się tak:

JulioBlog.pl-pudding-chia-blog-Julii-przepis-na-CHIA-PUDDING-jak-zrobić-pudding-z-nasion-CHIA-kokosowo-bananowy-puding-mus-bananowo-kokosowy-jagody-blueberry-chiapudding-puddingchia

Kokosowo-bananowy pudding chia z jagodami

Pudding chia z dodatkiem jagód i przede wszystkim musu kokosowo – bananowego jest naprawdę smaczny :) Do tego – sami chyba przyznacie – że prezentuje się całkiem nieźle.

Zdecydowanie polecam! Sama pewnie nie raz jeszcze go przyrządzę, ponieważ zyskał uznanie nie tylko moje ale również otoczenia 😀 Dajcie znać czy macie swoje sprawdzone sposoby na przyrządzanie puddingów chia.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach

36 komentarzy do "Mój przepis na kokosowo-bananowy pudding chia"

Powiadom o
avatar

Sortuj komentarze::   od najnowszych | od najstarszych
marika
Gość
marika
21 czerwiec 2016 22:09

Od dawna mam ochotę zrobić pudding chia. Najpierw to nie miałam skąd wziąć nasion. Potem kupiłam ale wyszła mi taka dziwna gluta. Troszku się zniechęciłam. Teraz wiem gdzie zrobiłam błąd. Nie mieszałam ich na początku. Zrobię jeszcze jedno podejście no i mam nadzieję że tym razem się uda!

Joanna Nowak
Gość
Joanna Nowak
21 czerwiec 2016 22:11

Super super super! Muszę koniecznie zrobić chiapudding. Jak sobie pomyślę o tym kokosie z bananem to ślinka mi cieknie, więc nie wiem czemu mi to robisz i publikujesz przepis o takiej godzinie!

Monika
Gość
Monika
21 czerwiec 2016 22:30

Ale przecudownie wygląda. Koniecznie muszę spróbować!!

Anita
Gość
Anita
21 czerwiec 2016 23:25

Te nasionka przypominają trochę bubble tea którą wręcz uwielbiam. Chia jakoś jeszcze nie próbowałam ale Twój post bardzo mnie do tego zachęcił. Kupię te ziarenka przy najbliższej okazji i przetestuję :)

coconut
Gość
coconut
22 czerwiec 2016 20:59

Mniam! Pychotka! Jagody mogłabym jeść codziennie nawet w pudingu z Chia!

Olga
Gość
Olga
22 czerwiec 2016 22:56

Uwielbiam puding chia. Jem zwykle z owocami ale taki mus to też fajny pomysł :-) mam oczywiście w domku olej kokosowy i chętnie wypróbuję Twój pomysł :-)

Wera
Gość
Wera
23 czerwiec 2016 21:26

Jak widzę połączenie kokosa z bananem to od razu mi ślinka cieknie 😀 kusisz dziewczyno!

Basia
Gość
Basia
25 czerwiec 2016 13:10

W taką pogodę najlepszy na śniadanie:-)

amon
Gość
amon
29 czerwiec 2016 08:49

Masz jakąś sprawdzoną stronkę, gdzie można kupić własnie nasiona chia? W marketach niestety nie wdziałam :(

Maria
Gość
Maria
30 czerwiec 2016 22:03

Można kokos zastąpić np. orzechami? Za kokosem średnio przepadam, a przepis mam ochotę wykorzystać.

Niunia
Gość
Niunia
5 lipiec 2016 09:12

To coś dla mnie, bo wygląda na na prawdę dietetyczne danie, a ja takie właśnie lubię.

StejSy
Gość
StejSy
15 lipiec 2016 22:17

Masz niesamowitą fantazję do tych smakołyków 😉 oryginalne, apetyczne i nie wątpię także, że smaczne :)

Dalileo
Gość
Dalileo
24 lipiec 2016 11:41

Ostatnio w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością były te nasiona chia i korciło mnie by je kupić. Dzięki temu przepisowi na pewno się skuszę na zakup :) Teraz wiem co z nimi zrobić :)

Nata
Gość
Nata
15 sierpień 2016 17:53

Nie lubię kokosu niestety 😛 można go jakoś czymś zastąpić Jula? Masz jakiś inny pomysł?

ula
Gość
ula
24 październik 2016 13:36

Nasiona chia mają dość dużo niezdrowych kwasów nasyconych, dlatego nie wolno ich jeść za dużo. O ile dobrze pamiętam są to 3 łyżki.

Dagmara
Gość
Dagmara
16 lipiec 2018 20:02

Mniam :-) Uwielbiam Chia pudding :-)

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: